Fed signalizoval, že môže zvýšiť úrokové sadzby už v júni

18.03.2015 Celý región

Washington 18. marca (TASR) - Americká centrálna banka Fed signalizovala, že môže začať sprísňovať menovú politiku už v júni. Informovali o tom agentúry Reuters, RTTNews a Bloomberg.

Federálny rezervný systém (Fed) vo svojom stanovisku po dvojdňovom zasadnutí menového výboru (FOMC) vynechal, že bude "trpezlivý" pri zvyšovaní úrokových sadzieb. Táto zmena rétoriky signalizuje, že úrokové sadzby v USA by mohli vzrásť už v júni.

Nie je pravdepodobné, že na aprílovom zasadnutí sa zvýši cieľové pásmo pre kľúčový úrok, uvádza sa v dnešnom vyhlásení FOMC. Podľa výboru zvýšenie sadzieb bude primerané po ďalšom zlepšení situácie na trhu práce.

Šéfka Fed Janet Yellenová uviedla, že slovo "trpezlivý" znamená, že FOMC s najväčšou pravdepodobnosťou nezvýši úrokové sadzby na najbližších dvoch zasadnutiach. Najbližšie rokovania menového výboru sa budú konať v apríli a júni.

Experti predpokladajú, že ak Fed nezvýši úrokové sadzby už v júni, potom začne sprísňovať menovú politiku najneskôr v auguste. Všetko bude podľa banky závisieť od údajov z ekonomiky.

Fed signalizoval skorý obrat v menovej politike aj napriek obavám z prudkého posilnenia dolára, ktorého hodnota voči košu dôležitých svetových mien tento týždeň vzrástla na 12-ročné maximum.

Fed naposledy zvyšoval úrokové sadzby v júni 2006, keď sa kľúčový úrok dostal na 5,25 %. Odvtedy už len klesal a od decembra 2008 je prakticky na nule.

Aj keď Fed signalizoval, že sa blíži zvyšovanie sadzieb, jeho hodnotenie vyhliadok americkej ekonomiky je o niečo opatrnejšie. Banka vo svojom štvrťročnom sumáre ekonomických prognóz znížila inflačný výhľad na tento rok rovnako ako predpoveď týkajúcu sa tempa rastu ekonomiky. Fed aktuálne v roku 2015 počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,3 % až 2,7 %, zatiaľ čo vlani v decembri ešte očakával nárast o 2,6 % až 3 %.
 

Vyberte región